Mijn eerste half jaar als ondernemer

Mijn eerste half jaar als ondernemer www.byjoyphotography.nl

Ik kan het bijna niet geloven, vanaf dinsdag ben ik al een half jaar ondernemer!

2 januari schreef ik mijn bedrijf in bij de Kvk, By Joy Photography. Hoewel het nu zo’n 20 graden warmer is dan toen, lijkt die dag minder ver dan dat hij werkelijk is. Sowieso vind ik het een gek idee dat we al op de helft van 2019 zitten!

 

Vandaag wil ik even terugblikken op het afgelopen half jaar. Hoe is het mij bevallen en wat ik heb geleerd, dat vertel ik je hier.

 

Het afgelopen half jaar,

 

Heb ik niet stil gezeten. Ik denk dat ik nog nooit zo’n productief half jaar heb gehad eerlijk gezegd! Al lag ik in bed, was mijn hoofd nog met van alles bezig. Dat heeft zijn voor- en nadelen natuurlijk, want doordat mijn hoofd altijd op AAN staat, ben ik wel op hele toffe ideeën gekomen! 

Het nadeel is dat ik mij ook heel veel zorgen heb gemaakt en teveel heb lopen ijsberen in mijn hoofd over bepaalde onderwerpen. Onderwerpen zoals klanten krijgen, online groter worden en welke diensten ik aan wil bieden met mijn bedrijf. Welke ondernemer loopt hier nou niet tegenaan? Hoe meer ik over aan het stressen was, hoe meer ik erover op ging zoeken. Dat hielp! Want uit alles wat ik heb gelezen over stressen over deze onderwerpen heb ik mijn eerste learning gehaald:

Mijn eerste half jaar als ondernemer www.byjoyphotography.nl

Foto: Myrthe Vlasveld

Geduld is een schone zaak.

 

Ik ben nog steeds bezig hiermee en vind het heel moeilijk om te wachten op resultaten. Als er iets is dat ik kan doen om mijn bedrijf te verbeteren en beter te zijn voor jou als lezer, dan pak ik die met twee handen aan. 

Geduld is iets dat je niet kán pakken, sterker nog, je moet van alles loslaten om geduld te bereiken en dat ben ik niet gewend!

Toch gaat het wel steeds beter, kan ik steeds vaker naar iets kijken en denken: “Het komt wel.” 

Heel toevallig ook dat mijn favoriete nummer van het moment “Qué Vendrá” van Zaz is.

Qué Vendrá = Wat zal komen

Zoek hem maar op op spotify of youtube, het is een super lekker zomer nummer!

 

Investeren in je bedrijf is investeren in jezelf.

 

Het afgelopen half jaar heb ik veel in mezelf geïnvesteerd. Ik heb een coach, heb veel ebooks gekocht en ging naar cursusdagen. Daarbij huur ik een boekhouder in om ervoor te zorgen dat mijn BTW aangifte goed gaat en heb ik verschillende abonnementen. 

Ik vond dit in het begin heel lastig, €60 euro neerleggen voor een uur coaching of €25 voor een ebook, maar hoe meer ik het doe, hoe makkelijker het gaat. Ik merk ook iedere keer dat ik veel er weer uit kan halen en dat het het geld dubbel en dwars waard was om te besteden!

In het najaar ga ik zelfs waarschijnlijk op workation naar de Ardennen met een paar toffe ondernemende vrouwen, dat had ik in januari echt nooit gedacht.

 

Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het zal gaan.

 

In het begin toen ik echt begon met grotere fotoshoots voor bedrijven, moest ik nog veel uitzoeken. Hoe ik mijzelf ging voorbereiden voor de fotoshoot én mijn klant! Dat gaf mij in het begin wel wat slapeloze nachten, maar zoals je hierboven leest, ik kreeg meer en meer boekingen en op een gegeven moment heb je je draai gevonden en weet je wat je moet doen om je doel te behalen. Don’t give up!

 

Binnen je comfortzone zal niets tofs gebeuren.

 

Dit zei ik vorige week ook al in mijn Let’s Talk Friyay. Al het toffe dat tot nu toe bij mij is overkomen, gebeurde nauwelijks binnen mijn comfortzone. Om dat te bereiken, moest ik eruit stappen, al was het een kleine stap! Ja het is enorm eng en soms ga je inderdaad op je plaat, maar toch blijf ik het doen om nieuwe doelen te behalen! 

 

Samen sta je sterker.

 

Waar ik het meeste van genoot, waren de netwerkborrels. Als je gek bent op bloemen, bloei je zelf ook op als je met iemand praat die dezelfde passie heeft als jou, toch? Dat heb je als ondernemer op een netwerkborrel. Ik heb veel kennissen ontmoet door netwerkborrels en door die evenementen is ook weer veel op gaan bloeien! 

Nieuwe ideeën zijn gekomen bij mij, zoals het hebben van een mastermind groep. Op dit moment ben ik bezig een mastergroep te starten met een paar meiden die in dezelfde situatie als mij zitten; net gestart, ongeveer 23 jaar en wonend tussen Haarlem en Alkmaar om offline te meeten.

Hierdoor heb ik al een toffe meid leren kennen. Het doel van een mastermind groep is dat we elkaar kunnen steunen, onze eerlijke mening kunnen delen en geven, samen kunnen leren (door bijvoorbeeld met elkaar een ebook te lezen) en zo elkaar kunnen zien groeien en ontplooien! 

Mijn eerste half jaar als ondernemer www.byjoyphotography.nl

Ben ik tevreden over het afgelopen half jaar?

 

Als ik met geduld kijk naar wat ik heb bereikt, zou ik ja zeggen. Ten eerste heb ik mijn bedrijf ingeschreven bij de KVK. Ik heb een mooie website, super veel lieve reviews, ik heb voor hele toffe mensen mogen fotograferen en met dat geld weer hele leuke dingen kunnen kopen en in mijzelf en mijn bedrijf kunnen investeren.

Dat stemmetje in mijn hoofd dat wilt zeggen: “Je hebt máár 400 volgers op instagram en je hebt máár een stuk of 10 klanten gehad”, die duw ik even weg. 

Ik ben namelijk super trots op mezelf! 


Het komende half jaar

 

Ben ik van plan meer dromen om te zetten in doelen! Ik ga mijn comfortzone weer uit en wil verschillende dingen organiseren en bereiken. Wat dat is, hou ik nog even geheim (vooral omdat ik ze nog niet concreet bedacht heb haha) 

 

Het afgelopen half jaar heb ik veel gelezen, het komende half jaar wil ik al die stof in de praktijk gaan uitvoeren. Je kan namelijk lezen totdat je een grijze baard hebt laten staan, maar als je de stof niet uitvoert, is het lezen verloren tijd! 

 

Het komende half jaar staat dus nog in het teken van “Groei” maar ook in “Verbetering”.

Ik wilde bijna “uitbreiden” schrijven, maar alles dat ik ga doen is om mijn diensten en mijn bedrijf te verbeteren. Uitbreiden doe je als je huidige product of dienst op de volle 100% zit, misschien in januari dat ik naar uitbreiding ga zoeken, voorlopig nog even niet ;)Wat heb jij bereikt dit afgelopen half jaar? Ben jij trots op jezelf?

 

Veel liefs, Joy


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.